Hem Meny Senaste Kontakt


Fosksjökläpparna 1072m
, Blåkläppen 1025m,
Grövelsjön 24/9 2023
 




Nytt besök uppe i Grövelsjön, en vacker plats där man kanske kan säga att den verkligt sammanhållna fjällvärlden börjar. I alla fall på den svenska sidan. Jag
startar nu från sommarparkeringen på ca 850m höjd.
Man passerar nästan genast trädgränsen och redan här ser man Sølen 1755m, inne i Norge.




Och höstfärgerna, ja, vad ska man säga?   Jag följer nu leden som går mot Storvättershågna. Men mitt mål ligger lite närmare än så, ca 4km att gå en väg. Fosksjökläpparna syns här till höger.




Under 3,5km går man över ett flackt fjällområde. Lite upp, lite ner, lite upp igen. Det finns en anledning till att jag har valt den här leden i dag. Det har regnat mycket den senaste tiden, då väljer jag en led som har spänger och broar över de blöta områderna.

 

Rakt söderut, Barfredshågna mitt i bild en bit bort. Efter att ha lämnat leden och gått "off track" står jag nu vid den östra toppen. Norrut syns Fosksjöarna och längre bort Härjedalsfjäll. Jag kan inte identiera dem, men man ser långt även i dag.




Västerut, mot den norska sidan. Den västra toppen syns här t.v, bara något
hundratal meter bort
Åt sydost kan man bl.a. se Lillvättershågna 1066m  t.h..

Och rakt österut finns Storvättershågna. Med sina 1204m är den Dalarnas och
Svealands högsta topp.
Jag stannar kvar länge här uppe. Sitter i lä och fikar, njuter av solen... Bara tittar åt alla håll....

Åt nordväst, mitt i bild, Grøthogna 1402m. Den ligger på den norska sidan. På vägen tillbaka vill jag inte riktigt gå ner än. Jag väljer att ta en 3km omväg söderut via Blåkläppen, 1025m. Det är enkelt att gå häruppe, inte mycket vatten.

Här blir jag nu belönad med att få se Städjan, strax t.h. om mitten i bild. Den har tydligen legat i moln tidigare. Och Båthusberget i Norge, här långt bort mitt i bild. Den gick jag upp på tidigare i år. Nu kan jag gå ner till bilen...
 Allt material: Copyright ©Mats Olsson