Hem Meny Senaste Kontakt


3/7 2021.
Vandring Kläppen - Helags Fjällstation
 

Parkeringsplatsen vid Kläppen ligger 6km från byn Ljungdalen, på ca 830m höjd. Bara några hundra meter in längs vägen ser man denna skylt, Helag åt höger. Gå inte ner där (vilket jag gjorde) Nåväl, ser man efter bättre på skylten så syns det ju att det gäller snöskoter och skidåkare, hum hum...

Sänk farten här! Efter att ha passerat stugbyn Kesovallen och gått i en dryg timme totalt, börjar stigen luta mer uppför. Trädgränsen närmar sig.

En liten stund senare är man uppe på kalfjället. Det är här det blir riktigt fint. Hela tiden har man Helagsfjället framför sig. Helagsfjället är ett imponerande berg, med sina branta stup. Här finns dessutom Sveriges sydligaste glaciär.


 


Snart framme vid fjällstationen nu. Sylarna, också imponerande, syns här i bakgrunden.. Framme vid fjällstationen efter ca 3h, officiell höjd 1043m. Här finns cafe, restaurang och övernattning i mindre rum. Jag fick sova ensam i ett rum avsett för fyra personer. Men det är säkrast att boka i förväg.
Personalen på fjällstationen ska ha en eloge för hur snyggt man skötte allting,
alltid med ett leende. Maten var väldigt god... Lägg märke till den fina midsommarstången, som till och med utsmyckats med renhorn...
 Allt material: Copyright ©Mats Olsson