Hem Meny Senaste Kontakt


16/2 2021.
Jakobshöjden 1103m,  Blåkläppen 1022m, Grövelsjön
 
Den här gången startar jag från Grövelsjöns Fjällanläggning. Den ligger på 850m höjd i norra Dalarna, alldeles intill gränsen till Norge i väster och Härjedalen
norrut.
Uppe vid trädgränsen på ca. 900m. Morgonsolen lyser på Sølen 1755m, nästan 50km västerut inne i Norge. 

Uppe på drygt 1000m, Nu lyser solen på de mer näraliggande fjällen på norska sidan, St. Lifjellet, Salshögda, Salsfjellet m.fl. De når dryga 1200m. Och här syns toppen på Jakobsberget, dit jag är på väg. Stigningen är flack, snön är ganska hård. Lätt att gå med snöskor.

Imponerande snöformationer på toppen, 1103m. Det tog knappt en timme att gå
upp hit. Samtidigt som jag ser sköheten med allt det vita runtom så kan jag inte
låta bli att undra lite över masten. Vad är det för våglängder, tro? Uteffekt?
Nåja, jag är här för att njuta av utsikten. Söderut syns ett flackt, öppet fjällandskap. Jag hade först tänkt nöja mig med Jakobshöjden och sedan gå ner igen. Men nu ändrar jag mig och bestämmer att gå söderut ett stycke först, bara för att här är så fint.
Här är toppröset, i mitt tycke trevligare att titta på än mobilmasten. 36km bort i sydost, öster om Idre, syns Städjans karakteristiska topp, som Peter
och jag var uppe på i augusti i somras. Det var lite varmare då..
.


Lite närmare, bara 6km österut, ligger Storvättershågna 1204m. Den är Dalarnas
högsta fjälltopp.
Det tar mig knappt en timme att gå söderut till Blåkläppens topp med snöskorna. Vädret håller på att förändras fort nu. Vinden har ökat och Jakobshöjden syns inte längre, den är dold av moln. Ingen mening att stanna längre här uppe. Jag inser att jag haft en väldig tur med vädret och tar mig snabbt neråt. 10 min senare är det helmulet. Men jag är nere vid fjällstationen igen på en dryg halvtimme.
 Allt material: Copyright ©Mats Olsson