Hem Meny Senaste Kontakt


7/7 2020.
Piramide Vincent 4215m, Balmenhorn 4167m, Monte Rosa

Youtubeclip
 

Efter en tidig frukost på Gnifettihyttan väntar jag på att min guide ska anlända.
Alla andra har redan lämnat hyttan. Och här kommer Hervé, på utsatt tid kl.9.
Efter en kort instruktion ger vi oss iväg, ihopbundna med rep. Hervé visar sig mycket professionell och visar mig bl.a. hur man kan ana dolda glaciärsprickor.

Det är ju inte de här sprickorna som är farliga, de ser man. Det är de man inte ser, som är dolda av snö. Och de är just nu fler än de som syns. Men vi gör bra fart och tar oss snart upp mot 4000m höjd.

Mäktiga isformationer upp mot sidan av Piramide Vincent. Passage av en "snöbro" över en glaciärspricka på 4000m höjd. Det här är varför man inte bör gå ensam här uppe. Om bron brister är det bra om någon kan hålla emot med ett rep...

I dag syns Mont Blanc perfekt! Helt klar luft, inte ett moln än. Tänk att den är ca. 80km bort. Snart dags att vinkla av åt höger och ta sig de sista 150 höjdmetrarna upp till toppen. Min övernattning på Gnifettihyttan har haft avsedd effekt, jag är väl acklimatiserad för höjden och har inga problem att hantera den..

Corno Nero 4321m, är lite svårare att ta sig upp på. Och här har vi Balmenhorn 4167m, med sin kristusstaty plus en bivack. Här måste man också klättra upp, men det finns säkringar så det är inte så svårt.


Sista uppgången till Piramide Vincent är en bred och enkel sluttning. Till vänster Parrotspitze 4434m. Uppe på toppen, 4215m. Det var inte speciellt svårt att komma upp hit efter natten på Rifugio Gnifetti. Lika vackert som det är här uppe, lika bistert är vädret med hårda, kalla vindar. Som Hervé uttryckte det, "No place for a picnic".


Åt nordväst syns Lyskamm 4533m. .Ett gäng på väg upp på Corno Nero, 4321m.


Vi dröjer inte kvar på toppen så länge p.g.a. den kalla vinden. Tar i stället sikte på Balmenhorn och hoppas på bättre väder där. Toppen i bakgrunden till vänster är Weisshorn 4506m, långt inne i Schweiz. Framme vid den sista uppgången till Balmenhorn. 

En titt tillbaka mot Piramide Vincent. På toppen av Balmenhorn visar sig vädret betydligt bättre. Här kan vi ta det lugnare. Vi äter och dricker i bivacken, innan vi tar oss ner igen. Lunch på Rifugio Mantova och sedan tillbaka till linbanorna. Kanon!
 Allt material: Copyright ©Mats Olsson