Hem Meny Senaste Kontakt


4/7 2020.
Rifugio Quintino Sella 3585m, Monte Rosa
 
Monte Rosa, sett från byn Gressoney la Trinité, strax före byn Stafal och
linbanorna.
Jag tar nu linbanorna upp på den västra sidan från Stafal. Först en större kabinbana...
följt av en sittlift till Colle Bettaforca 2727m.  Här börjar leden upp mot
Quintino Sella.
Några hundra höjdmeter högre upp börjar snöfälten. Till att börja med är de relativt flacka. Jag hade inte räknat med så här mycket snö så tidigt.
Jag är en smula fundersam över hur molnen ska utvecklas i dag. Ska molnbasen höjas, eller kommer jag möjligen upp ovan moln? Högre upp blir snöfälten brantare och jag önskar att jag hade tagit med stegjärn, eller åtminstone microspikes. Nåväl, det går att ta sig fram genom att trampa i de spår som finns.
Under någon timme är det omväxlande snöpassager eller stenigt, relativt brant. En titt tillbaka efter ett av de brantare snöfälten.
Den sista delen av klättringen går över en smal rygg med stup åt bägge sidorna, oftast säkrat med rep. Det här är den mest fascinerande delen av klättringen.

Man ska nog ha gått någon enklare klätterstig innan man ger sig upp här. Men
det är väldigt fint och känns ganska säkert ändå.
Liten träbro, snart uppe nu.
Lite mer överblick på en del av ryggen. Ytterligare klättring efter bron, nu med kedjor längs bergssidan.
De allra sista metrarna upp till hyttan. Uppe vid Rifugio Quintino Sella efter 3h. Nu är vi i Italien, så jag kan avnjuta en cappuccino på över 3500m höjd!
Molnen kommer och går, men vi är oftast ovan moln. Detta ger extra dramatik
åt alltihop. Här ser vi upp mot Lyskamm 4527m, en av de högsta topparna i hela alpkedjan. Det är en storslagen upplevelse att komma upp hit och se detta.
Jag tar mig så småningom ner till linbanan igen på 2h 15min.
På väg ner genom de brantare snöfälten. De här två italienska killarna var vänliga nog att låna mig två stavar vilket underlättade balansen här. Jag måste erkänna att jag inte riktigt visste hur snön var här uppe. Stort tack till er killar!
 Allt material: Copyright ©Mats Olsson