Hem Meny Senaste Kontakt


1/7-2/7 2019.
Hankar
- Nimaling - Kang Yatse Base Camp
 
1/7: Det är morgon i Lower Hankar. Jag har just påbörjat den hårda klättringen
från knappt 4000m till Nimaling Camp, 4840m.
En kort stund senare passerar jag Upper Hankar, med Kang Yatse 6400m framför mig.
Ett stycke efter Hankar delar sig "floden", som nu är en mindre å. I princip kan
man nog säga att Markha Valley tar slut här. Leden går nu upp genom en
ganska smal klyfta.
I takt med att vi nu börjar komma allt högre så börjar även landskapet att öppnas upp.En mjölkte på campingen Tachungtse (drygt 4200m) piggar alltid upp. Detta är
den enda stödpunkten mellan Hankar och Nimaling. Hur många koppar mjölkte
jag drack under hela trekken har jag ingen aning om, men det blev ett antal.
En ganska grym stigning följer efter Tachungtse. Här är en titt tillbaka mot Markha Valley, som faktiskt finns långt därnere.Någon timme senare, nu på drygt 4600m. Lunch vid en sjö med utsikt. Murmeldjuren vill inte samarbeta alls. Så fort jag tar fram kameran sticker de ner i ett hål. Den här sitter i alla fall kvar ett kort ögonblick.Bättre då med Pika. Här har vi en krabat på Buddhistiska bönestenar.En Pika är mindre än en vanlig kanin. Efter drygt 6h klättring kommer jag upp till Nimaling campsite tillsammans med ett tjeckiskt par. Här finns homestay, men det är tält som gäller.

2/7: På Nimaling Campsite (4840m) serveras frukost 07:00 och middag 19:00.
I tälten finns åtskilliga filtar och jag lär mig snabbt att använda allihop. Luften är
tunn och jag sover inget vidare den första natten.
I dag har jag vilodag, klättringen från i går sitter kvar i benen. Men jag vill ta en tur över till Kang Yatse Basecamp, det tar bara ett par timmar dit. Upp till höger syns nu passet Kongmaru La 5260m. Det är den normala vägen vidare härifrån.

Dramatiskt med molnen vid Kang Yatse. Nästan framme vid BC, som syns nere i dalen. Jag var inte säker på vad jag skulle få se här, ingen har nämligen bestigit någon 6000-metare ännu i år p.g.a. långvarig kyla och ovanligt mycket snö.

BC på ca 5040m höjd. Det är KY2 6170m, som man bestiger härifrån. Gänget
som finns här nu är det första i år. Man har nu tagit sig upp till BC2 några hundra meter högre upp och tänker göra toppförsöket nästa morgon. Jag kan bara
hoppas att de ska lyckas.
Sagolandskap från ca 5100m ett stycke förbi BC. Det här är norrut, mot bl.a. Markha Valley som man ser lite av mitt i bild.
En kall vinter, följd av en kall vår och en iskall försommar. Mycket mer snö än normalt. Faktum är att värmen kom hit med mig, detta är de första verkliga sommardagarna man har haft här. Jag inser nu att mitt förstamål, Reponi Mallai Ri 6110m inte kommer att lyckas. Den syns här mitt i bild. Toppen hade varit en stor utmaning under goda förhållanden. Det faktum att ingen ännu bestigit någon 6000-metare i hela Ladakh i år, får mig nu att tänka om. Dit upp kommer jag inte när det ser ut så där.
 Allt material: Copyright ©Mats Olsson