Hem Meny Senaste Kontakt


28/6-30/6 2019.
Chilling - Sara - Markha - Hankar
 
28/6: På vägen från staden Leh i taxi syns sammanflödet mellan Zanskar River (brunt vatten) och floden Indus. Vägen går nu genom Zanskar Valley till Chilling.
Det är den väg som syns i bild.
Strax söder om byn Chilling når vi bron som leder över Zanskar River. Härifrån ska jag nu klara mig själv och börjar gå.
Efter att ha klättrat drygt hundra höjdmeter till ca 3300m öppnas nu Markha
Valley upp framför. Med endast två acklimatiseringsdagar i Leh (3500m) känns de här höjdmetrarna tuffa.
Framme i Byn Skyu lagom till lunch. Hittar ett sk. te-tält och får i mig något ätbart innan jag fortsätter. Här slår jag också följe med ett franskt par. Vi har bägge byn Sara som mål för dagen.
Dalen blir finare när man kommit in ett stycke. I dag är det körbar väg byggd fram
till Skyu och den kommer att byggas vidare, åtminstone till Markha. Med detta
sagt, om ni funderar på att gå Markha Valley trek, fundera inte för länge. Den kommer inte att förbli vad den är nu.
Framme i byn Sara (ca 3570m) efter en lång dag. Byn består av bara två hus och vi bor hos en väldigt trevlig dam. Markha Valley trek är en verkligt social historia, man träffar människor från hela världen här och möten med lokalborna betyder också mycket. Vi bor i s.k. homestay vilket innebär att man bor i ett hus (madrass och filtar i ett rum), får middag, frukost och även ett lunchpaket. Priset 2019 är 1200 INR per övernattning. (ca 160 SEK)
29/6: Den här etappen är kortare än gårdagen vilket känns skönt för min del. Landskapet kan ibland vara kargt och ökenlikt. Men så dyker det upp blomster och grönska igen. Detta, tillsammans med de vackra bergen omkring gör Markha Valley trek till en fin narurupplevelse.
En titt framåt medan vi kommer allt närmare byn Markha. Och här tillbaka, där man fortfarande kan se de vassa topparna i Zanskar Range.

Nästan framme i Markha ser vi för första gången Kang Yatse 6400m framför oss. Det är dit vi är på väg. Även om Markha (3770m) är huvudbyn i dalen så består den bara av ca 20 hus. Här skiljs jag och det franska paret åt. De vill längre i dag och fortsätter.
30/6: Lämnar Markha efter frukost. Även i dag väljer jag en kort distans. Det ger
 mig mer tid till höjdacklimatisering och mer utvilade ben till det som kommer.
Landskapet blir alltmer säreget ju längre in och högre upp man kommer.
Här syns klostret utanför byn Umlung, byggt högt uppe på en klippa. Framme i byn Hankar på ca 4000m höjd och tar en fika vid ett te-tält. Markha Valley trek är ju som sagt mycket en social historia. Här sitter några tjecker och en australiensare.
 Allt material: Copyright ©Mats Olsson