Hem Meny Senaste Kontakt


5/3 2022: Dags igen, nytt koronahål på solen och Kp når upp till 5 under sen eftermiddag. Jag bestömmer mig för att köra till Askersund, där vädret är klart. En snabb substorm kommer redan före 8 på kvällen och ger det bästa sken jag har sett på ett bra tag. Riktig Norrlandskänsla, så långt söderut!
10/2 2022: Med ett Kp på 5 drar jag iväg genom regn mot klarare väder. Precis enligt prognosen slutar det att regna ett stycke norr om Göteborg och jag parkerar bilen i klart väder ute på Tjörn. Norrskenet får anses ok, men tanke på att det var månsken och ganska ljust.
15/1 2022: Det är prognosticerat ett mindre norrsken för nästa kväll, inte i kväll. Och med nästan fullmåne är chansen minimal att man ska kunna se något nere i Grimsås. Men lite efter midnatt vaknar jag av ett sms från brorsan där han skriver Norrsken! 15 min senare får jag den här bilden vid ett Kp på möjligen 6. Missade tyvärr skärpan en aning.
31/10 2021: Med en prognos på upp till Kp7 åker jag upp till Härnösand, tillsammans med en kompis som inte sett norrsken. Vi har goda förhoppningar, men CME:n är försenad och på lördagskvällen händer ingenting. Nåväl, efter lite funderande bestämmer vi oss för att stanna en dag till här uppe och övernattar i Hudiksvall. Under söndagen kommer en svag CME in, men kvällen ger endast Kp-värden på 3-4 ungefär. Först åker vi ner till nära Tönnebro, söder om Söderhamn för att hitta klart väder. Så småningom försämras vädret där och vi drar då norrut mot Hudik igen. Kommer här in i klart väder, kör vidare till Rönnskär norr om Hudiksvall och får där ett kraftigare sken. Bra, vi åker inte hem tomhänta i alla fall.
22/11 2020: Äntligen ett norrsken igen! Det var mer än ett år sedan jag såg ett senast. Nu, med ett Kp på knappt 5, tar jag mig upp till sjön Skagern och får se det här. Har sällskap med Heini denna gång, som nu får se sitt livs första norrsken! Kul att det blev ett så pass fint då!
 

25/10 2019: Det var väldigt länge sedan jag såg ett fint norrsken nu. Tar bilen upp till Rönnskär norr om Hudiksvall på fredag em och får det här vid 22-tiden på kvällen. Annars är skenet mer beskedigt än prognoserna antytt. Med en solvind på över 600km/s hade jag väntat mig mer. Men ändå kul att få se något och att få ta en biltur till Norrland...


28/2 2019: Länge sedan det var något synligt norrsken nu. men i kväll var det dags, ett lågt men ganska tydligt sken som jag kunde fota hemifrån Grimsås. Mycket rött ovanpå det gröna skenet. Kp låg på drygt 4.


7/10 2018: Efter den årliga norrländska astrokonferensen Norrland Star Party i Skellefteå stannar jag en dag extra, eftersom prognosen för norrsken är mycket god för söndagkvällen. Jag blir inte besviken! Hela kvällen bjuds på vackert norrsken, men vid 22-tiden "exploderar" himlen, med ett snabbt och mycket starkt sken. Det här är nog det vackraste norrsken jag har sett!


24/3 2018: Jag tar flyget till Bodö eftersom prognosen pekar mot Kp5. Det blir inte så, Kp ligger mest mellan 3 och 4. Ändå tillräckligt för ett vackert sken så här långt norrut.


16/3 2018: Eftersom solvinden fortsätter att komma och jag lyckas ta mig  loss från jobbet lite tidigare på fredagen, så tar jag bilen norrut till Härnösand. Kommer fram vid 22-tiden och belönas direkt med ett trevligt sken. Men, vid 01-tiden lossnar det ordentligt. Jag är glad att jag stannade kvar i kylan och inte gav mig förrän det här kom. Det här är det bästa jag fått uppleva under denna säsongen.
7/11 2017: Kp går oväntat upp på 7. Trots månsken flammar ett kraftigt norsken upp en kort stund och bjuder på en fin ljusshow. Bilderna är tagna i Hestra.14/10 2017:  Dante och jag bestämmer oss, på lördag förmiddag, att jaga norrsken på lördagkvällen. Förutsättningarna är en förväntad Kp4, inget extremt alltså, men klart väder från Söderhamn till Härnösand. Vi väljer Rönnskär norr om Hudiksvall och kommer dit lagom till kvällen. Med ett Kp som hamnar i närheten av prognostiserade 4 får vi vad man kan förvänta sig, varken mer eller mindre. Men vi är nöjda med vad vi får se.    14/9 2017: Efter regn, regn och åter regn blir det faktiskt ett sken, med gluggar mellan molnen, otroligt! Kp tar sig upp på över 6 och jag kan testa min nya kamera, Nikon D5600 med bättre förmåga att hantera höga ISO-tal än min gamla D3200. Ett svagt sken med tanke på Kp-värdet, men ändå vackert.4/1 2017: Ett kort besök i Bodø börjar riktigt illa. I stället för utlovat klart väder hela kvällen är det helmulet när jag kommer dit. I stället för beräknat Kp 5 ligger det på endast 2. Jag undrar om jag gjort hela resan förgäves.
Men så börjar det spricka upp alltmer och ett ganska trevligt norrsken lyfter mitt humör. När klockan närmar sig 23 "exploderar" himlen under några minuter, något liknande har jag aldrig sett! Jag får några magnifika coronabilder i ett sken som bjuder på grönt, vitt och rosa.

31/12 2016: I stället för det sedvanliga nyårsfyrverkeriet bjuder jag mig själv på det här! Det blir en tur till Härnösand och den här gången blir jag inte besviken. Skenet får ett par toppar med någon timmes mellanrum, sedan blir det lugnare framåt midnatt.


9/12 2016: En hälsning från Gussö utanför Luleå! Jag har tagit flyget och hälsar på Ulf Jonsson. Norrskenet är bäst under den tidiga kvällen, riktigt imponerande! Den tredje bilden är tagen rakt upp och visar en ovanligt vacker corona, något en sörlänning som jag inte kan få se varje dag...  

 Allt material: Copyright ©Mats Olsson